Nobelpriset nästa?

 You forget what you want to remember, and you remember what you want to forget
The Road 

Det är ord från en författare väl värd att läsa. Denne amerikan har fått flera priser för sina böcker och nämns som kandidat för Nobelpriset i litteratur. Stephen King gillar att läsa böckerna, även om han inte alltid förstår dem. Den mest kända boken är kanske The Road och författaren jag talar om heter Cormac McCarthy.

blood meridian

Jag har läst en av hans böcker: Blood Meridian. Just den boken rekommenderades av en hälso guru i USA. Ja, han sa förstås att boken kunde användas om man hade sömnproblem… Själv blev jag så tagen av innehållet, av allt våld, allt griseri och meningslöshet, att jag rev sönder boken (ok, det var en pocket). Den skapade en ilska och aggressivitet hos mig, utan dess like… Man kan lugnt säga att MacCarthy berör. Skriva, det kan han!

McCarthy skrev också boken som bröderna Coen’s film, No Country for Old Men, är baserad på. Filmen är mörk och allt annat än skojfrisk: oerhört bra och välgjord, med ett obönhörligt tempo, en historia om en man (den onde) som jagar en annan man (den något så när gode), som i sin tur är jagad av polisen. Filmen har fantastiska skådespelare och fick också flera Oscar.

Än så länge är det Blood Meridian, The Road och No Country for Old Men som är översatta till svenska, så kom bara in och se vad vi har…

You never know what worse luck your bad luck has saved you from
No Country for Old Men

 

 

 

Kommentera

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS