Wearing the fur (Hå-Hå-Hå)

Det handlar förstås om böcker: ett minne från i julas, men först över till något helt annat…

Den nästan hysteriskt produktive Stephen King utgav flera romaner under 2013, bland annat Joyland. Boken handlar om en ung man som sommarjobbar i en nöjespark. Det är en arbetsplats med en speciell jargon och ett eget språk. Vår huvudperson klurar länge på något som alla pratar om: wearing the fur. Konstigt uttryck, men han skulle snart förstå…

joyland_limited

Den allra första arbetsdagen börjar lugnt, han startar med att lära sig styra ett mindre pariserhjul. På nästa ställe ramlar tioöringen ner: han skall krypa in i en hunddräkt, bli Howie the Happy Hound och underhålla barn. Wearing the fur

Han överraskar sig själv och blir tidernas bästa, roligaste och mest barnvänliga hund: Han gestikulerar, svänger med svansen, gör high-fives, rullar runt på marken med barn över sig, jazzar och dansar hokey-pokey (flytta vänster fot fram, flytta vänster fot tillbaka…). Alla barn älskar Howie, de jublar och det är succe, men efter fem minuter med päls i sommarhettan är han helt slut och måste bäras ut. 

Vad har det med böcker och mig att göra – och jul? Jo, det hände sig vid den tiden före jul, att jag också bar dräkt och kom in under huden – på jultomen! Jag hade hela molevitten: rock, byxor, skägg och luva – och delade ut paket (böcker förstås) runt omkring Vasaplatsen.

Bilar tutade, folk vinkade och fotograferade, jag fick kramar, var med på selfie’s, barn strålade och det var glada göteborgare överallt. Jag skrämde också slag på tjejerna bakom disken på ett cafe, de var inte beredda på att jultomen skulle dyka upp.

Jag förstod hur man känner sig när man har på sig pälsen. Det var en härlig känsla att släppa sin inre tomte lös och en stor glädje att ge bort presenter. Några få bistra miner försvann när de faktiskt förstod att det inte var någon hake, det var en tidig julklapp! Alla fick paket: folk på gatan, inne på cafeer, på spårvagnen, i seven-eleven och i bilar. Glädjefnatt för alla!

Med en dräkt eller mask har du världens chans att ändra ditt vanliga beteende. Pröva det! En chans till personlig utveckling igen…

Kommentera

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS